Az én vébém: jöhet az új Aranylabdás

Kecskés István

Messi és Ronaldo akár együtt is pakolhatna… Ha nem lenne az argentin és a portugál válogatott szállása között erős 2000 kilométer. Mindenesetre mindkét világklasszis csapata kiesett.

Messi és Ronaldo, illetve Argenítna és Portugália kiesésével összesen tíz Aranylabda fejezte be (idő előtt) a világbajnokságot. A címvédő német válogatott után a legjobb játékosok is mehetnek haza. A világbajnok csapat úgy volt gyenge, ahogy kifutott a pályára. Semmitmondó futballt mutatott be az együttes, nem is volt helye a tizenhat között sem. 

Talán ugyanez elmondható az argentin együttesről, amelyben Lionel Messi szürkébben futballozott, mint csapattársa Mascherano, más kérdés, hogy utóbbitól nem is várja senki sem a villogást. De Messitől csodát várt mindenki, hiszen ez nemcsak neki, hanem az egész generációnak az utolsó világbajnoksága – volt. Messi semmitmondó futballt mutatott be mind a négy találkozón, amin pályára lépett. Olyan volt, mintha ott sem lett volna. Hogy ez az ő hibálya, a szövetségi kapitányé, vagy az orosz időjárással, azt egyelőre senki sem tudja. Tény: Messi ismét nem csinált semmit a válogatottban nagy tornán. Vélhetően nem lesz világbajnok. 

Ezzel szemben Cristiano Ronaldo villogott az elején. A spanyolok ellen szerzett három gólt, aztán a Marokkó elleni találkozót el is döntötte a találata. És… És befejezte. Irán ellen még kapott egy sárgát, de Uruguay ellen egy érvényes lövése sem volt. Ő még nagyobb kérdés, mint Messi, hiszen a dél-amerikai kollégának amúgy sem megy a válogatottban, Oroszországban sem csinált lényegében semmit, ellenben a portugál zseniből dőlt a gól. Aztán elfogyott. A csapata is. 

Azt is érdemes megnézni, hogy kik miatt búcsúztak a sztárok. Kylian Mbappé két gólt szerzett a francia válogatottban – tegyük hozzá csak decemberben ünnepli a huszadik születésnapját. Nála csak Pelé volt fiatalabb az első világbajnoki duplája idején. Szép összehasonlítás. A PSG játékosa elképesztő volt. A első francia gól előtt olyan sprintet vágott ki, amilyet kevesen tudnak: akadt egy pillanat, amikor harimincnyolccal szaladt. Elképesztő. 

A portugálokat Edinson Cavani duplája csinálta ki. Érdekes, hogy az uruguay-i Mbappé csapattársa a PSG-ben. A csatár az oroszok elleni csoportmeccsen – és azt megelőzően – is csak küzdött az elemekkel, meg a védőkkel. A rendező elleni találkozón 2–0-s vezetésnél a csapattársai semmi mást nem akartak csak góltrúgatni vele. Egészen a 90. percig kellett várni arra, hogy a csatár bevegye a kaput. Aztán jöt az első nyolcaddöntő és azonnal szerzett két gólt. Jót tett neki az oroszok elleni találat. 

És hiába klasszis Messi, vagy zseni Ronaldo. Mbappé és Cavani nagyon jót tett a világ labdarúgásának. Végre nem róluk szól már minden. 

Címkék: Sport
https://kecskesistvan.blogstar.hu/./pages/kecskesistvan/contents/blog/55015/pics/lead_800x600.jpg
Sport
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?