Az én vébém: nem lesz csalás!

Kecskés István

Véget ért az első kör, de komoly következtetéseket egyelőre nem vonhatunk le a látottakból. Oroszország persze lényegében továbbjutott – ez pedig jó.

Örülhetnek az oroszok (Fotó: fifa.com)

No, nem azért, mert különösebben szeretem az orosz labdarúgást. Semmitmondó, közepes válogatottnak gondolom a házigazda csapatát. Se nem kiemelkedő, se nem szórakoztatóan béna. Olyan igazi középszerű. Az mondjuk biztos, hogy a két meccsen szerzett hat pont és nyolc gól, nem sok magyarázatra szorul. Ebből továbbjutás lesz, ami nem baj. Azért nem, mert élénken emlékszem még a 2002-es Dél-Korea és Japán által közösen szervezett viadalon, előbbi ország válogatottját komoly bírói segédlettel taszigálták el a legjobb négyig. Ebben nagy szerepe volt egy Byron Moreno nevű ecuadori "játékvezetőnek" – esetében a mocskos csaló meghatározás teljesen helytálló –, aki a vébé után vett egy új autót, visszafizette minden adósságágát és luxuskörülmények között nyaralgatott. Nyilván összespórolta. Amúgy nem olyan rég kábítószer-csempészet miatt letartóztatták. Nem fújhatta, hát szívta… 

No, de ez már 16 éve volt, Oroszország meg a 16 közé került – simán. Vagyis nem kell majd a segítség. A Mexikó ellen veszítő Németországnak, az Izlanddal ikszel Argentínának és a Svájc ellen csak egy pontot szerző Brazíliának viszont lehet még baja. Vélhetően mindhárom csapat továbbjut majd a négyeséből, de például a német–brazil nyolcaddöntő esélye komolyan megugrott. 

Közben persze volt meglepetés is, hiszen Szenegál legyőzte Lengyelországot, ami talán elsőre nem volt benne. Ahogy a már említett Izland pontszerzése sem. Velük érdekesebb lett a világ labdarúgása. Marokkóval, vagy éppen Iránnal nem különösebben, de erről már ejtettem szót. És akkor még itt van Panama, amelynek játékosai közül többen sírva hallgatták a Himnuszt az első meccs előtt. A szentimentális embernek ez tetszik. Az őszinte futballjuk is. Kicsit visszahoztak a régi idők focijából. Ez nem baj, de az biztos, hogy már csak két meccsük lesz. Őket a csalás sem mentené meg. 

https://kecskesistvan.blogstar.hu/./pages/kecskesistvan/contents/blog/54449/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?