Az én vébém: hülye videóbíró!

Kecskés István

Nem jó ez így! Itt van ez a videóbíró és elveszi a játék savaborsát. Is. És azért lássuk be, nem is megy ez egyelőre olyan flottul, mint várták.

Hogy lehet szidalmazni a videóbíró felmenőit? Nyilván nem kell azonnal anyázni, de azért a lehetőség csak megmaradhatna az átlagos szurkoló számára. Mit lehet bekiabálni? "Faggyál le?" – ez kérem hülyeség… Vagy, hogy "Frissítsen a Bill Gates?" – ennek sincs semmi értelme, ráadásul ritmusa se nagyon van. Akkor legyen az, hogy "Nyomd meg a reset gombod?" – ez se valami nagy fricska. 

Tulajdonképpen nem hülye ötlet ez a videóbíró, meg a gólvonal technológia – ahogy figyelem a kettő nem ugyanaz –, de mégis. A labdarúgásban eddig az volt a szép, hogy ugyanazok voltak a szabályok és a lehetőségek a halásztelki U13-as meccsen és a világbajnoki döntőben. Ugyanúgy emberek döntöttek és hibáztak. Ilyen volt eddig a futball, de most óriási árkot ástak a labdarúgás végvárai és a csúcsfoci közé. 

Minden bántás nélkül: Halásztelken sem a megyei II-ben szereplő felnőtt, sem pedig az utánpótlás meccsein nem lesz semmiféle technikai frissítés – még a hazai TAO-rendszer sem terjed ki erre –, hanem marad az, hogy Tóth Béla játékvezető takarodjon. Félő amúgy, az NB I-ben sem lesz minden pályán ilyen okosság, pedig úgy tudni, hogy Mezőkövesden például óriási igény lenne rá. Szóval nincsnek már itt egyenlő pályák és egyenlő esélyek. 

De az a videózás amúgy is fura. Mert van valami gyanús – csak 11-esek, vagy gólok körüli szituációkat vizsgálnak –, akkor is megy tovább a meccs, de aztán a spori a füléhez kap – nem, nem azért mert irgalmatlan módon fültövön dobták egy kibontatlan pénztárszalaggal –, mert rászóltak, hogy nézze meg. Megállítja a meccset ott ahol éppen tart és elmegy tévézni. 19.40 környékén gyanús lenne, hogy a Barátok közt legfrisseb részébe pillant bele, de persze nem, hanem megnézi. Visszamegy a pályára, rajzol a levegőben egy nagyjából 48 centi átmérőjű monitort és visszaviszi a labdát a kapu elé és teszem azt 11-est ítél. 

Olyan szinten testidegen ez a labdarúgástól, hogy azt nehéz megfogalmazni. Az NFL, ami ugye ebben az esetben példa, sokkal jobban működik. Ott az edzők dobnak be egy zászlót a pályára és akkor nincs tovább, megáll minden, a spori meg jól elmegy tévézni. Az európai fociban ellenben fentről szólnak le. Távirányítás. 

Amúgy ugye a pályán van négy (máshol hat) ember, akik vállalták, hogy kisgatyában, pólóban, térdzokniban, síppal a szájukban, vagy zászlóval, netán bottal a kezükben szaladgálnak és elviselik a válogatott beszólásokat. Ő bajuk. Most még kaptak vagy öt segítőt egy irodában, akik tíz képernyőn nézik a meccset. Akár pályára is léphetnének, mert ennyien már meccset is lehet játszani. 

És az elv. Volt egy szituáció, amikor az egyik argentin lábára nagyon rálépett egy izlandi. Sima 11-es. Vissza se nézték. Érthetetlen. 

A videóbíró döcög és teljesen idegen a labdarúgás szellemétől. A gólvonaltechnika viszont nagy találmány. Ha átmegy a labda a gólvonalon akkor a bíró csuklóján rezeg az óra. Hibátlan. De mondjuk ilyen sem lesz a megye II-ben… 

Címkék: Sport
https://kecskesistvan.blogstar.hu/./pages/kecskesistvan/contents/blog/54396/pics/lead_800x600.jpg
Sport
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?