Az én vébém: Putyin páholya

Kecskés István

Vlagyimir Putyin ott volt a vébé nyitómeccsén. Naná! Szurkolt a csapatának és smúzolt Mohammed bin Slaman szaúdi herceggel, meg Gianni Infantino FIFA-elnökkel.

Kicsit szomorú vagyok, hogy csak 5–0 lett az orosz–szaúdi meccs végeredménye. Nem tudom elfelejteni, hogy a magyar válogatott 1986-ban hatot kapott a szovjet elvtársaktól – mondjuk immár 32 éve veretlen a csapatunk a világbajnokságon, persze ez nem hozott egy aranyat sem – és némi kárörömmel tölt el, ha más is beleszalad egy hatosba az egykori nagytestvér utódja ellen. 

Bevallom azt is, hogy azért nem írtam át a napirendet a vébé nyitómeccse miatt és a díszpáholy sokkal érdekesebb volt, mint maga a mérkőzés. Leginkább Vlagyimir Putyin orosz elnököt, Gianni Infantino FIFA-vezér és Mohammed bin Slaman szaúdi herceg került a képrenyőre, amikor az ázsiai kapuba került a labda. Valljuk be Putyin olyan laza, mint a riga lánc. Látszott, hogy a szaúdi haverral olajozott a kapcsolat, szegény Infantino meg ült köztük, mint egy biodíszlet és rezignált arccal tűrte, hogy a két vezér néha kezetrázott az öle fölött. 

Ez már nemcsak futball – vagy ahogy Trollfocis ismerőseim mondják, ez nem a fodballról szól –, ez maga a világpolitika. Nem gondolom, hogy az olajjal kapcsolatos kérdések, netán a migrációs válság nem került szóba két gól között. Belegondolni is érdekes, hogy mi minden dőlhetett el a meccs alatt – a három ponton túl persze. 

Ellenben a VIP egy másik szektorában igazi futballzsenik ültek. 

Luis Figo, Roberto Carlos, Cafu, Drogba, Samuel Eto'o és Xavi pont egymás mellé kapott jegyet. Ez mondjuk egy fél csapat. Ha melléjük rakunk még öt szaúdit, akkor biztos megúszták volna öt alatt. Nem megbántva az arabokat, most egy világ csodálkozik azon, hogy mi a túrót keresnek a világbajnokságon. A rendszer nyertesei. Ne feledjük, hogy az olajosoknak az Egyesült Arab Emírségek, Palesztina, Malajzia, Kelet-Timor, Irak és Thaiföld ellen kellett kivívniuk a részvételt. Talán – nem biztos! – még a magyar válogatottnak is sikerült volna. 

Folytatás pénteken és már olyan meccs is lesz, amelyen két futball-csapat találkozik. Este spanyol–portugál. 

Címkék: Sport
https://kecskesistvan.blogstar.hu/./pages/kecskesistvan/contents/blog/54177/pics/lead_800x600.jpg
Sport
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?